‘Your mat never lies’, zei ze

Vijf jaar geleden, op beautiful Ibiza, deed ik mijn eerste 100-uurs teacher training. In Ashtanga yoga, een van de mooiste en ook fysiek zwaarste yogavormen.
Amai, daar was ik niet helemaal op voorbereid. Kreunend en steunend en ook megatrots beleefde ik de eerste tien dagen. Ondergedompeld in m’n lichaam, filosofie, anatomie + de vegetarische keuken (en een beetje zon, zee en strand) kwamen we elke dag talloze uren terug op de mat. Die niet loog…

Spiegel
Dulce, onze Mexicaanse docente sprak op een zonnige dag de woorden;’ your mat never lies’. Of ik wilde of niet; geen verstoppen mogelijk. De mat is als een spiegel en laat simpelweg zien wat er -op dat moment- is. Niet meer en ook zeker niet minder. Voel ik me rot, dan voelde ik dat op de mat. Voel ik me sterk; mijn mat weerspiegelde dit. Niet alleen op Ibiza, maar ook eenmaal thuis en nog steeds.

Confrontatie
De mat.
Ik wilde er niet naar toe toen mijn vader overleed.
Drie weken lang bleef ik van de mat, het was too much. Op een dinsdagavond rolde ik ‘m uit, stak 2 kaarsen aan en ging zitten. Er klaar voor; de rouw, het verlies, mijn verdriet. Geen ontkomen aan.
De mat heelt.

Impact
Regelmatig op je mat verschijnen, met stil zitten of in actieve houdingen, heeft onnoemlijk veel impact. Niet slechts op mij, op velen. Drie grote voordelen die ik ervaar:

  1. ik kan beter relativeren. Was ik eerst boos, na de mat voel ik me lichter, bekijk ik het van een afstandje en doet het er niet meer zo toe;
  2. ik krijg focus. Door met stilzitten alles van me af te laten glijden, is er minder gekwebbel in m’n hoofd; dus meer ruimte om me te richten op belangrijke (business) zaken ;
  3. ik voel me een kilo lichter door de ontspanning en aandacht voor mezelf.

M’n mat vertelt me waar ik sta. Ben ik in balans of val ik om? Spring ik van achter naar voor of voel ik me zwaar? Ga ik te ver of luister ik naar mezelf?

Hoe de mat er ook uit ziet
Voor mij is het m’n yogamat, voor een ander een stoel, een speciale plek in huis, een specifiek moment op de dag of in de week.
Ga erheen als het even niet lukt. Als je je rot voelt, eenzaam, machteloos, gefrustreerd of verdrietig. Als je focus nodig hebt, inspiratie of helderheid. Je mat geeft je feedback, rust, nieuw zicht. En liegt nooit!
De mat heelt.

Wat is jouw mat? En wat brengt ie? Laat het hieronder weten 

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *