Witheet werd ik ervan; in de schaduw tot aan je pensioen

Inspirerende spreker, dacht ik

Gisteravond hadden we (m’n businessclub en ik) een gesprek met, of beter gezegd een preek van Gerhard Norman, schrijver van onder andere Helemaal Vrij.  Daar moest nog een witte wijn bij…..

Ik verheugde me erop; een leuke, sprankelende lezing en dito gesprek over je hypotheek aflossen, een lange neus naar banken en financiele adviseurs van Gerhard Norman, ook auteur van onder andere De Omgekeerde Werkweek (2 dg werken en 5 dg vrij) en Het nieuwe Nietsdoen.

Met je pensioen gaan doen wat je echt wilt?

Niets was minder waar; niet sprankelend en niet leuk.
Zijn conclusie (hij is inmiddels met “plakband pensioen”): ik heb zo veel gespaard dat ik mezelf nu een ‘pensioen’ kan geven en nu ga doen wat ik echt wil; overdag boeken schrijven. Nu is er niets mis met sparen of met doen wat je echt wilt, alleen zo jammer dat dit pas kan met je pensioen.
Alles in wat hij deelde was erop gericht minder te werken en vrij te worden. En dat aan een groep vrouwelijke ondernemers, waarvan veel ondernemer zijn geworden zodat ze kunnen doen wat ze graag willen. En daarbij is hard werken geen probleem.
Sloeg enigszins als een tang op een varken. Waarom kan werk geen vrijheid zijn? Het zuchten was niet van de lucht (het was ook wat warm) en een wederkerig gesprek niet echt mogelijk.

Wat maakt dat je overleeft tot je genoeg geld hebt? Waarom nu niet gaan voor wat je wilt en daarmee geld verdienen, genoeg zoals jij het wilt? En dus leven. Geluk is geen restproduct (dank Roos voor de mooie woordkeuze ;), maar iets dat je hier en nu mag beleven en nastreven. Je willen voelen zoals je je wilt voelen is niet iets dat komt als je met pensioen bent, als je veel geld verdient of slank bent of een briljant seksleven leidt. Het kan ook nu. Het mag ook nu. Durf jij het nu?

Ultieme vrijheid

Vrijheid gaat in mijn ogen niet over hard werken of niet, maar over doen wat je heel graag wilt en je voelen zoals je je wilt voelen. Ondernemend zijn in wat je voor anderen kan betekenen.
Wat zijn jouw verlangens? Hoe wil jij je voelen? En zijn je acties hierop gericht? En stop je met doen wat hier vooral niet aan bijdraagt? Maak in plaats van een todo-lijst een to-stop-doinglijst!

Kom je tot de conclusie dat je je veel te veel bezig houdt met dingen die je niet wilt, die niets bijdragen en dat je te veel geld uitgeeft aan zaken die je niet verder brengen? Zet je tijd, geld en energie dan in om nu het verschil te maken en niet pas met je pensioen.

Proost op nu-leven!
Anne

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *