Ballast overboord

Om in contact te blijven met mezelf en dan preciezer mijn vertrouwen, is er meer nodig dan een aantal besluiten en knopen die doorgehakt zijn. Het zogenaamde lijntje met mijn intuïtie dient schoon te blijven en daartoe eerst schoon te worden gemaakt.

Wederom toevalligerwijs… heb ik een aantal dagen na mijn besluit een workshop staan die gaat over vergeving. Ik ga er wat huiverig naar toe; vergeving is zo iets kerkelijks voor mij. Boetedoening, schuldig zijn, er zit een ongelijke positie in: “ik vergeef jou (en je was dus schuldig), maar ik strijk over mijn hart”. Dit voelt niet okay. Ik voel echter ook dat vergeving kan schonen en over mezelf gaat. En dit is het geval.

Kort samengevat in mijn termen: door in te zien wat je nodig had van een ander om een deel van je geluk in te vullen, heb je jezelf in een afhankelijke positie geplaatst. De ander gaat dit niet geven en dus word je boos, is de ander schuldig, etc. Deze vicieuze cirkel is te doorbreken door deze verwachting los te laten en dit heel bewust te doen. Hiermee maak je jezelf geheel verantwoordelijk en de relatie met de ander evenwichtig en helder.

Het was bevrijdend fijn. Twee virtuele kilo’s lichter kwam ik thuis. Dat was hard nodig. Ballast opruimen en succesvol mijn zinvolle werk vervolgen en uitbreiden.

 

 

NB meer weten over vergeving. Van wond naar wonder door Willem Glaudemans; een aanrader

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *