Schrijf je heldenverhaal en schitter!

Schrijf en vertel jouw verhaal als de reis van de held

In de sprookjes zoals we ze kennen en vele mythen & sagen vertrekt de hoofdfiguur van het verhaal, de held, na het horen van een innerlijk oproep of het ervaren van zijn probleem op reis met een opdracht, vaak na enige (of langdurige) aarzeling, niet wetend waar hij het moet zoeken. En keert hij, na het doorstaan van beproevingen & het overwinnen van blokkades, bijgestaan door helpers, met een schat terug naar huis. Een schat die het oorspronkelijke probleem oplost.

Campbell, die vele verhalen heeft geanalyseerd: ‘de roep is om een bepaalde sociale situatie te verlaten en je eenzaamheid binnen te gaan om je schat te vinden, je centrum, dat je onmogelijk kunt vinden als je sociaal gebonden bent’.

Iedereen heeft zijn verhaal. Zonder dat je letterlijk huis en haard hoeft te verlaten, maar wel een proces doormaakt wat je alleen doormaakt. Herken je dit, komt er een anekdote of herinnering bij je op?

 

De 9 fasen van de reis op een rij

  1. De oproep tot de reis oftewel het probleem
  2. Je aarzeling (het terugdeinzen) voor de roep
  3. Je vertrek, het moment dat je over de drempel gaat
  4. De beproevingen die je onderweg tegen bent gekomen
  5. De hulp/helpers die je (toevallig?) hebt ontmoet
  6. De overwinning die je hebt behaald
  7. Je aarzeling om terug te keren; hoe?
  8. Je ‘thuiskomst’ met de schat
  9. De sleutel tot het probleem waarmee je anderen kunt helpen

 

Heldenverhalen inspireren anderen ook op pad te gaan i.p.v. thuis te blijven en te dromen/mijmeren over hoe het anders moet. Ze geven moed. En gaan voorbij bezwaren zoals geld, een bestaande baan met ‘zekerheid’ of familieleden die je voor gek verklaren.

Heldenverhalen laten je jezelf zichtbaar maken en werken door; ze laten je tegenslag overwinnen opdat je steviger wordt. En ze maken dat je je kennis en ervaring toepast en deelt, dienstbaar kan zijn voor anderen in je bedrijf

Vertel je verhaal tijdens je presentatie of bijvoorbeeld op je website (verkort).

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *