opgedroogd op het strand, door een vloedgolf aan ideeën

Ik laat me makkelijk inspireren en heb kennelijk zoveel opgespaard door alle jaren heen dat mijn ideeën staan te dringen om naar buiten te komen.

Zo’n vloedgolf die van achter opkomt en me overspoelt. Ik ren er achteraan, de zee in, pak ze allemaal een beetje op en zit uiteindelijk opgedroogd op het strand in de stralende zon, onthutst om me heen te kijken met wat dorre overgebleven ideeën. Da’s niet hoe ik me wil voelen, afgedroogd en opgedroogd.

Gelukkig was er, one day, rust en ruimte & inspiratie om hier een bewezen modus in te vinden.

Hoe breng je in wiens-naam-dan-ook orde aan in de creatieve stroom aan ideeën?

Zodat alles wat er uit je moet behouden blijft. Op een dag heb je het nodig, kun je het inzetten, kan het idee verder rijpen, et cetera. En misschien wil je meteen al ideeën omzetten in daden, producten, diensten.
Wordt een schatbewaarder en werkelijk vormgever door deze 4 stappen te volgen.

Stap 1 Triggerpoint
En idee komt op en je gedachten rollen er achteraan. Volg je idee, maar voor je er verder in duikt; schrijf de trigger op voor je idee, zodat je altijd terug kunt naar wat de lucifer was. Wat zette je in vuur & vlam? Wat was de aanleiding (gevoel, gedachte, woord, geur, lied, tekst) voor je idee? Wat bracht het creatieve proces op gang?

Gebruik een dummy om je ideeen en triggers op te schrijven.

Stap 2 Leg het aan de kant
Leg je inspiratie, idee even aan de kant. Laat het rijpen. Pak het na 1 week erbij. Voel je je opnieuw geïnspireerd? Ja, aan de slag. Zo nee, ga dan terug naar je triggerpoint; kijk of het idee andere invulling of vorm moet krijgen en leg dat dan opnieuw weg. En anders; laat het gaan. Blijf niet rondlopen met je hoofd vol, creëer nieuwe ruimte en leegte voor frisse inspiratie.

Stap 3 Toets je ideeen
Als je je idee na die week er weer bij hebt gepakt, leg je het langs de volgende toetsing:

  • Gaat dit idee me vooruit helpen?
  • Hoe past dit idee bij mijn visie?
  • Maakt het de weg vrij voor meer goede dingen?
  • Zou mijn kind [moeder-oma-vriendin] trots op me zijn?

Je legt je idee langs de lat van jezelf, je visie en je integriteit. Het idee zou je beter moeten laten voelen. Dan is er een match of je idee heeft aanpassing nodig dan wel mag van tafel.

Stap 4 Schrijf je de eerste pagina
En dan nog; je kunt veel willen en toch een aantal zaken maar half doen.

Je weet nu dat het idee is blijven hangen, je een goed gevoel geeft en je verder brengt. Test of je het tot uitvoer kan brengen; schrijf de eerste pagina. Schrijf de inhoud van je idee in de vorm van 1 pagina inhoud. Geen structuur, planning, deadlines, maar inhoud. Schrijf door, blijf schrijven. Rolt het eruit, ga er dan mee verder.

Stap 5: zet je belofte online
Als je idee bedoelt is voor anderen, laat je klanten, geïnteresseerden, de wereld dan weten wat je aan het doen bent en wanneer je het naar buiten brengt (marketingtechnisch; wanneer je het wilt lanceren). En geef jezelf hiermee een deadline.

Ik ga zelf niet voor een specifieke datum, maar een richtlijn, omdat ik de ruimte wil houden om de puntjes op de i te zetten zoals ik het wil. Motto: een ongelooflijk mooi product maken en live zetten pas als ik het klaar vind.

Geniet van je creativiteit!
Anne

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *