Ik blokkeer

Met een leeg vel voor me, klaar om te beginnen, blijf ik staren. En staren.
Ik peins me suf, waar is m’n inspiratie? Ik liep over toen ik vanochtend om 5 uur wakker lag.
Mmm, eerst maar even koffie maken. Wasje erin doen. Tandarts bellen. Nog niets.
Email afhandelen, Facebook bekijken, afspraken maken. Nu? Nog niets.
Ik blokkeer.
Niet voor het eerst; dit voelt bekend en voelt niet lekker.

Oude overtuiging
Ergens heb ik de overtuiging opgeslagen dat ik niet creatief ben. Creatieven zijn namelijk kunstenaars of mensen die naar de Academie zijn geweest. Creatieven drukken uit in beeld, kleur, vol gebaren en met veel geluid en emoties.
Ik heb een definitie gemaakt van creativiteit, die niet meer voldoet.

M’n hart loopt over van liefde en inspiratie, m’n geest produceert het ene briljante idee na het andere, de uitvoering is een ander verhaal. Gestuit op een oude overtuiging. En dan gaat mijn hoofd aan het werk; rationaliserend, structuur maken, plannen, duwen, trekken. Wat ik wil, is flow. Datgene wat erin zit, mag eruit.

Iedereen creatief?
Volgens Guy Kawasaki, schrijver van Reality Check, is iemand die het label creatief verdient: degene die meerdere combinaties van meerdere ideeën maakt, iemand die sneller meer interessante ideeën vindt en ze vervolgens uit durft te proberen. Moed, out of the box, doen wat er in je opkomt, go. Probleem is dat meeste scholen ons uit die gewoonte dwingen en in een stramien hebben gebracht.

Gebruik dit inzicht en worstel je eruit. Iedereen is een artiest.
Creativiteit komt voort uit je eigen wijsheid, je eigen ‘briljantheid’ en je rebels zijn. Je weet dingen die anderen niet weten, kennen, kunnen. Ontdek het en wees er creatief mee. Gewoon doen, ook al zegt iedereen van niet.

Creaties zijn bedoeld om impact te maken, zijn een cadeau, zijn om te geven. Iets moois voortbrengen vraagt creativiteit. Iedereen kan dit. Iets prachtigs maken vanuit je ziel, hart, hoofd. Leer erop te vertrouwen, I did en er komt steeds meer flow; maak creativiteit je prioriteit!

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *