Hoe tevredenheid briljant is – Santosa

De spits was in volle gang vanochtend, iedereen op weg. Naar school, werk, sommigen misschien op weg naar sport of de supermarkt. Van alles te doen, van alles te bereiken. Het drijft ons voort, maakt dat we dromen uit laten komen. En ambities en streven houden ons soms tegen tevreden te zijn. Omdat er nog iets bereikt moet worden, gedaan moet worden, voordat we dat kunnen.

Tevredenheid is over het algemeen een reactie op iets. Op datgene dat we bereikt hebben.
Of het nu gaat over een vloer die gedweild is, die nieuwe klant die je zo graag wilde of voor mij vanochtend dat eerste bakje goddelijke koffie.

Zomaar tevreden = de moeite waard. Je tevreden voelen kan namelijk ook zonder dat het een uitkomst is van iets. Kwestie van oefening. Waardevol, want dan ben je niet afhankelijk van een (geslaagde) actie of iemand anders, maar ben je in staat je je tevreden te voelen van binnenuit.

Zonder meer te hebben of meer te zijn. Tevredenheid in accepteren wat de dag brengt, geluk en tevredenheid te voelen in wat er is (en de termen te veel of te weinig achterwege te kunnen laten). Niet hoeven streven naar meer. Meer omzet, meer geld, meer klanten, meer seks, meer lol, meer kennis. Alhoewel er met dit alles op zich niets mis is, brengen ze geen tevredenheid in zichzelf. Of is je tevreden gevoel gekoppeld aan iets bereiken.

Goddelijk vind ik. Me zomaar tevreden voelen, vind ik een heerlijk gevoel.
Licht, vrij, zacht en rustig. Ik hoef niets.

En moeilijk. Ik vind het moeilijk. Me actief tevreden voelen, zit namelijk niet slechts in mooie momenten (die ik al snel koppel aan ‘iets bereikt hebben’), maar ook in minder mooie momenten. Die nemen en het niet willen veranderen (op dat moment). Niet in actie te komen en het vervelende gevoel proberen te ‘managen’ (dit is al een job op zich J). Maar me ‘gewoon’ tevreden voelen, zonder het te koppelen aan iets.

Probeer het eens. Nu een tevreden gevoel op te roepen. Zonder dat je iets bereikt hebt.
Zonder op vakantie te zijn, een klus geklaard te hebben, een pauze te nemen of whatever.
Kun je het voelen? Vrij zijn, niets hoeven, nu tevreden.

Probeer het eens 2 minuten, wat belangrijkers heb je te doen? Maar wees gewaarschuwd; het fijne gevoel kan de hele dag de kop opsteken.

Fijne dag!
Anne

NB
Tevredenheid is 1 van de 5 Niyamas uit de yogafilosofie. Deze Niyamas geven aan hoe je goed voor jezelf zorgt. In het Sanskriet (de originele taal van de yoga traditie) is tevredenheid ‘Santosa’.

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *