Hoe perfectionisme je tegenhoudt

Hoe weet ik of het goed genoeg is?
Hoe weet ik of wat ik doe, wat ik gemaakt heb goed genoeg is. Mijn aanbod, mijn blog, mijn acties?
Hoe weet ik of wat ik doe uniek is?
Vragen die elke ondernemer bezig houden en het antwoord is; je weet het niet.

Het is een vraag die voortkomt uit perfectionisme.

En perfectionisme is een van de grotere vijanden van ondernemerschap. Het betekent letterlijk streven naar volledige perfectheid en dat gaan we niet bereiken. Jij niet. Ik niet. Niemand niet. Dit weten we wel met ons hoofd, maar we blijven er toch naar streven in onze dagelijkse acties.

Ik ben yogadocent, maar niet perfect. Ja ik sta vaak om 6 uur in de ochtend op m’n mat, maar soms lig ik op m’n mat en slaap ik lekker verder. Ik geniet verder prima van een wijntje en andere dingen die wellicht niet in het ideaal plaatje horen van een yogi.
Zo gaat het ook business-wise; ik werk soms ’s avonds terwijl ik dit idealiter niet wil en ben soms gefrustreerd naar onze kinderen omdat ik eigenlijk nog wilde werken, maar dat niet lukt als ze thuis zijn. Ik groei hier gelukkig in en dan met name (of alleen maar) als ik het perfect moeten zijn, loslaat.
Eindelijk!

Het gif

En met dit loslaten, komt ook die vrijheid. Vrijheid om te gaan doen wat je echt wilt en je minder tot niets aantrekken van wat een ander doet. Perfectionisme zorgt er namelijk ook voor dat je jezelf vergelijkt met anderen, de lat hoog legt. Het is een soort gif dat je onzeker maakt. Doe dingen niet perfect. Als ze perfect zijn, ben je eigenlijk al te ver gegaan, heb je te lang gewacht.  Als je al zo ver komt. Perfectionisme doet je bevriezen op de plek waar je nu staat, het is namelijk nooit.goed.genoeg.

Durf niet-perfectheid te laten zien

Doe iets voordat je er klaar voor bent, als het nog fris is, als het spannend is. Als het nog niet perfect is. Zet je video online als ie nog niet goed genoeg is. Lanceer je programma als ie nog in de maak is. Bel die klant ook al weet je nog niet 100% zeker of je er klaar voor bent. Kies, stap, doe; kom in actie. Daar kom je verder mee.

Waar wacht jij op? Welke keuze kun je nu maken als het niet perfect hoeft te zijn?

 

 

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *