Een simpel (briljant) format voor een haalbare kalender op 1 A4

 

Basis: Intenties diep doorvoelt? Check
Koers: Doelstellingen duidelijk? Check
Concreet maken: Kalender ingericht? Nee, geen vink hier. Dat moest met name gaan gebeuren op onze business retreat eind december.

Business-buddie en ik ontwikkelden ter plekke een briljant format dat ik graag met je deel. De sleutel ervan? Simpelheid. Slechts 1, max 2, uitdagingen per kwartaal op drie levensgebieden. Less is more. Een van mijn grootste uitdagingen; ik ga vaak voor veel, snel, hopsa nog wat erbij. Het resultaat was echter ontwapend fijn. Dus deel ik mijn gedachten hierover en het format graag met je.

Voor je begint, brainstorm je eerst op je intenties voor dit jaar, je ambities en je 3 grootste doelen. Schrijf op wat er in je opkomt. Als je ze al kent, schrijf ze ook even op. Basis gelegd.
Download vervolgens hier het format. Print deze of schets je eigen op een leeg vel.

Drie pijlers

Het format dat ik gebruik is een matrix.

  • De verticale | as zijn de vier kwartalen (Q1-2-3-4) van dit jaar. Geen maanden, weken of denken in 1 jaar, maar in kwartalen. Perioden van 3 maanden die ook veelal gebonden zijn aan een seizoen. Makkelijk, want dan kun je meteen denken in klantbehoeften: wat hebben je klanten nodig aan het begin van het jaar, in de lente, rond de zomer? Hoe starten ze weer na de zomer en waar hebben ze einde jaar behoefte aan. Handig voor de planning van eventuele lanceringen die je doet.
  • De horizontale _ as is opgedeeld in drie pijlers. Sleutel voor je jaar. Ook in deze volgorde in te vullen #firstthingsfirst
    Pijler 1: wat wil je privé doen, hebben en ervaren?
    Pijler 2: wat heb je nodig voor je persoonlijke groei en ontwikkeling?
    Pijler 3: wat wil je in je bedrijf neerzetten en laten zien?

Zaadjes planten

Elk kwartaal plant je de zaadjes voor datgene dat je het kwartaal erop wilt realiseren. Dit plan je dus in, zodat dromen niet niet doorgaan vanwege een te krappe planning.
Bijvoorbeeld: eind 2016 heb ik tijd geïnvesteerd in het bepalen van activiteiten die ik graag uit wil besteden, heb ik ervaringen met collega’s besproken en vervolgens mogelijke assistentes voor mijn uit te besteden werk benaderd. Deze week spreek ik ze en kan ik afspraken maken.

Sommige plannen hebben qua voorbereiding langere tijd nodig, hiertoe zaai je bijv. 2 kwartalen van tevoren. Zo werk ik momenteel aan de zomervakantie plannen met onze kinderen naar Bali (maar het kan ook nog Italië worden #workinprogress)

 

En dan: 1-2 items per blok

Cruciaal en megalastig, vind ik. Eén tot twee uitdagingen per kwartaal. Slechts. Dat is de enige regel.

Tip 1: schrijf eerst met potlood en krabbel er van alles bij. Als het goed voelt, maak het ‘definitief’ met pen en gum alle krabbels weg.
Tip 2: voor Pijler 3 Business maak ik onderscheid tussen werken aan mijn business (ondernemerschap) en werken in mijn business (vakmanschap). Op beide vlakken liggen uitdagingen en heb ik plannen. Kun je dus zelf toevoegen met 1 horizontale lijn onder de pijler Business.

 

De uitkomst

+ Overzicht van je jaar op één blaadje

+ Een kalender die je per kwartaal als basis kan gebruiken voor detailplannen

+ een overzicht dat inspireert. Zoek bijv. overal foto’s bij en maak de foto van de meest grote uitdaging op je kalender de achtergrondfoto op je mobiel. Of wissel. Van de foto van een business spirit event in New York, die inmiddels geboekt is, ben ik overgestapt naar een foto van de rijstvelden in Ubud. Elke keer als ik ernaar kijk wordt ik geinspireerd onze voorgenomen reis naar Bali vorm te geven. Ik krijg er energie van. Het maakt de manifestatie van mijn plannen een stuk concreter en reeler.

+ het overzicht geeft vrijheid en ruimte.

Hoop dat het je helpt en benieuwd hoe jouw A4 eruit ziet. Deel je hieronder je ervaringen en plannen?

Succes!
Anne

inspirerende-doelen-mail-wk2-201732017-01-11-11-20-172017-01-11-10-06-20

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *