Uit je comfortzone, de wereld in

 

Oktober, de 10e maand van 2017 is onderweg. Ik merk dat iedereen nog een paar doelen voor dit jaar heeft, de sprint wordt getrokken. Drukte om me heen en soms in me.

Maar ik vaar lekker, so to speak. Een uitdagende coach- & tranformatieklus bij een grote klantenservice, een paar prachtige individuele coachklanten en genietend van elke dag yoga, meditatie & essentiele oliën. Ook zo uitdagend en divers dat er regelmatig onzekerheden zijn. M’n reptielenbrein roert zich hevig…

De amygdala. De wat?
Dat reptielenbrein is onderdeel van het limbische systeem, een deel van onze hersenen dat o.a. emoties reguleert en ook de functie heeft om ons te redden. Als je bijv. de weg oversteekt terwijl er een auto aankomt, reageer je automatisch door terug te stappen of weg te springen. De amygdala, een amandalvormige kern van neuronen, reageert volautomatisch op angst en zorgt ervoor dat je vecht, vlucht of bevriest. Diezelfde amygdala speelt een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen.

Simplistisch gezegd probeert ons reptielenbrein ons in de huidige comfortabele situatie te houden en du moment dat je meer wilt, groter droomt, andere ambities hebt, gaat je reptielenbrein hard aan de slag om je te houden waar je nu bent. Gevaar ligt op de loer, althans in de perceptie van dat brein.
Bijvoorbeeld: er wordt meer van je gevraagd in een nieuwe rol dan eerder en gaat je -toch-weer- gedragen als dat kleine meisje (bevriezing) of je denkt per definitie dat je het niet kunt. Om de twee weken denk je erover je baan op te zeggen terwijl je het in de kern wel leuk vindt. Eigenlijk weet je dat je meer kunt, maar je wordt als het ware steeds terug getrokken. Je hebt een omzetambitie die groter is dan vorig jaar, maar nu je dat bedrag hebt bereikt, kom je ineens niet verder. Enzovoorts. Van die gedachten, emoties en reacties die opkomen en totaal niet functioneel zijn. We gaan ze omzeilen.

Voor nu beantwoord de vragen:
1) op welke gebieden wil je meer bereiken dan er nu is?
2) hoe ver ligt die droom of dat verlangen bij je vandaan?
3) welke stretch moet je dan als het ware maken, moet je ver uit je comfortzone stappen en een nieuwe zone creëren waarin je je comfortabel gaat voelen? Hoe ziet die zone eruit?

Wordt vervolgd,
xo
Anne

 

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *