,

De verlichte werking van masterminden als vast onderdeel van je Business Strategie

Terwijl de mussen van het dak vielen in de hitte van de nazomer spraken m’n business-maatjes en ik af bij de buurtboerderij in het Westerpark in Amsterdam. Voor, tijdens en na onze ‘Mastermind’ was me weer geheel duidelijk hoe verlichtend een business-buddiegroep is. Mooi aansluitend op de Buss-Q&A van Eelke; ‘leuk om te sparren met anderen, maar als ik echt aan het werk ga, maak ik meer meters….’. Hoe maak je echter juist meters door Masterminden + hoe zet je dit voor jezelf op?

Verlichting dus.
Een stuk helderder kwam ik uit die verhitte Mastermind dan ik erin ging. Via gesprekken, opstellingen, vragensessies, korte wandelingetjes en met heel veel water + cakejes, kon ik naast veel geven ook veel ophalen. Een opsomming:
1- duidelijkheid over de koers die ik ga varen komend jaar. Ik was beland in een brij van verschillende producten, en diensten die ik allemaal geweldig vond, maar waardoor ik te druk was en niet meer mijn hartgedreven koers voer.
2- een herijking van mijn ideale klant. Heerlijk om dit weer scherper op mijn netvlies te hebben.
3- een nieuwe lijn in mijn aanbod

Rustig, ontspannen en vrij ( dè ingrediënten van verlichting) stapte ik vanochtend achter m’n bureau.

Het spel spelen
Sinds december hebben we de nieuwe versie van Mastermind, het spel, in huis. Niet meer met de ouderwetse rode & witte pinnetjes, maar met schuifjes, fluorescerende kleuren en een draaiplateau. Het concept is gelijk gebleven: gebruik je brein en kraak de code. En dit is precies wat je doet in een Mastermind, als je ‘m goed organiseert; de code kraken op jouw vraag

Net als in het spel kies je in je eigen bedrijf voor een combinatie van producten en diensten (de kleurenpinnen in het spel) en check je in de markt of dit resoneert (klopt de code?). Feedback krijg je vanuit je (poptentiele) klanten; reageren ze, kopen ze, vragen ze? In het spel krijg je duidelijke feedback door de rode en witte schuifjes, in de markt moet je dit regelmatig actief ophalen en soms krijg je het vanzelf.  En dan…. dan ga je sleutelen, denken, voelen, kraken, opnieuw proberen en start de cyclus weer. Dit doordenken kun je alleen doen, en moet je ook regelmatig alleen doen, maar soms kan het samen. In een Mastermind.\
⭐︎ Omdat anderen wel die blinde vlek zien, die jij net ziet.
⭐︎ Omdat echte buddies (vooral die coaches) je niet laten ontsnappen, maar doorvragen, daar waar je zelf je excuses kunt gebruiken
⭐︎ Omdat je buddies liefdevol kunnen blijven, daar waar je je zelf soms naar beneden haalt.

Ons Mastermind Model
Online en offline kunnen elkaar aanvullen.Wij hebben gekozen voor een besloten Facebookgroep waarin we wekelijks successen delen, onzekerheden tonen, vragen stellen en elkaar oppeppen. Daarnaast spreken verschillende leden elkaar 1-op-1 in buddiegesprekken en zien we elkaar circa 3x per jaar. Op een training die we allemaal volgen of in een intervisiesetting zoals gister.

De 3 belangrijkste uitgangspunten zoals wij ze in de loop van de tijd zijn gaan hanteren en die je mee kunt nemen:

  • Als je erin zit, participeer je actief. Een buddiesetting moet veilig zijn, actieve deelname is daarom belangrijk. Je laat jezelf zien als het goed gaat en als het minder goed gaat, laat je ook van je horen.
  • Alles dat we bespreken, online en offline, is vertrouwelijk. We delen ups & downs, maar ook getallen zoals groei; vertrouwelijkheid is op alle fronten cruciaal
  • Je bent er om de ander te liften niet om je mening te verkondigen. Sleutel is daarom het stellen van vragen. En als je een advies wilt geven, check je of/houd je in de gaten dat het passend is.

Zelf starten?

  1. zoek een aantal (4-6) ondernemers op die hun bedrijf in een zelfde fase hebben zitten als jij (vrienden, kennissen, mensen uit een businessclub, van een opleiding) en benader ze om eens te sparren hierover. Maak je niet druk als het mensen uit dezelfde branche zijn, zolang je je er veilig bij voelt en vice versa.
  2. Maak een afspraak, regel een hapje + drankje en doe een mini- Mastermind. Houd dit vooral in een verkennende setting en bespreek wat een ieder wil bereiken met deze groep, waar dit aan bij gaat dragen, welke issues er spelen. Ga niet te diep. Maak wel direct  afspraken over de vertrouwelijkheid.
  3. Blijf voelen of het voor jou klopt en evalueer nadien, waarbij iedereen kan aangeven of ze doorgaat of niet
  4. Zet offline en online-momenten klaar. Bepaal wat je samen deelt en hoe vaak.
  5. Aan de slag en genieten van de mooie momenten. Regelmatig evalueren en je blijven uitspreken.

En oh ja: reserveer minimaal 1 dagdeel in je agenda om alle inzichten uit je Mastermind om te zetten in gerichte actie. De zaag is immers weer scherp, alle hands aan dek, volle vaart vooruit!

 

Laat hieronder weten of en wat jij met Masterminden gaat doen!


2016-09-07-15-55-05Woensdag=gehaktdag is zóóo 1990, voortaan: woensdag=BussQ&A-dag. Geen kant-en-klare brokken, maar antwoorden die je in staat stellen je eigen koers te varen. Kom maar door met je issues via Insta, Facebook of mail info@injespotlight.nl.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *