Best persoonlijk; je mening over een ander

Een van de dingen die ik geleerd heb, is dat de gedachten die ik over een ander heb iets vertellen over mezelf. Met vriendinnen zeggen we regelmatig gekscherend ‘ik weet het; dit zegt vooral wat over mij…’. Maar wat doe je er dan mee? Hoe trek je er lering uit? Of blijf je je storen aan het gedrag van die ander?

Leer hier hoe je in 3 stappen de kans pakt en een groeispurt maakt; de lijn weer zuiver maakt.

“Alles dat ons irriteert aan een ander kan ons leiden naar meer begrip van onszelf” – Carl Jung

De essentie van wat Jung voorstond is ‘word wie je bent’. Belangrijk onderdeel hiervan is het leren kennen van je schaduwkanten (die iedereen heeft, veelal onbewust). En vaak ontmoet je je schaduwkant in een ander.

  1. de snelste manier om je schaduw te leren kennen, is dus onderzoeken aan wie je je ergert en waarom. Beantwoord voor jezelf; over wie praat je? Over welke karakteristieken, welk gedrag van diegene gaat het dan?
  2. in de tweede stap onderzoek je welke kwaliteit hierachter zit. Als je je bijv stoort aan iemand die altijd het hoogste woord voert, kun je dan bedenken dat diegene niet schroomt het voortouw te nemen in een groep of diegene zich goed kan uiten of zij/hij niet bang is iets fouts te zeggen? Als je de kwaliteit erachter kan zien, kun je ook zien waar het jou raakt. Is het je verlangen dit ook te kunnen; wil je je ook meer laten zien, uitspreken, minder faalangstig zijn? Gebruik de ander als een spiegel om je eigen verlangen te zien.
  3. doe nu de veronderstelling dat je die verlangde kwaliteit ook gewoon hebt. Je hebt er niet voor niets een verlangen naar. Wat als je communicatief heel vaardig bent? Een verhaal te vertellen hebt? Onderzoek welke ervaringen en overtuigingen in de weg staan om die kwaliteit te laten zien. Schrijf ze allemaal op. Kies de top 3 waar je aan wilt werken en zet voor elke blokkade een overtuiging die je wel dient. Kies ervoor overtuigingen aan te nemen die je helpen en die anderen helpen.

Sta jezelf toe menselijk te zijn. Verzacht je blik. Zodat je ook weer zachter naar de ander kan kijken. Zuiver de lijn.
En zet je energie in op die gebieden waar je meer energie nodig hebt. Waar je nu weer ruimte voor hebt.

Wat zijn jouw schaduwkanten – en dus je kwaliteiten? Wil je ze hieronder delen? Met verzachte blik.

Fijne dag,
Anne

 

Comments

comments

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *